23 października 2025 r. w SP7 odbyły się wyjątkowe warsztaty z edukacji zdrowotnej, poświęcone racjonalnemu odżywianiu i profilaktyce cukrzycy – dostosowane do wieku uczestników .
Klasy 2–3 rozmawiały o tym, czym jest zdrowie i dlaczego jedzenie ma znaczenie. Uczniowie poznali też symbol niebieskiego balonika , który przypomina o Światowym Dniu Cukrzycy (14 listopada). Nie zabrakło także ruchowej zabawy „Zdrowy czy niezdrowy produkt?” – było wesoło i pouczająco!
Starsze klasy zagłębiły się w temat chorób dietozależnych – m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i nadciśnienia. Wspólnie analizowali, jak jedzenie wpływa na poziom cukru we krwi, a następnie w grupach tworzyli własne zdrowe talerze o wartości 1000 kcal. Na koniec odbyła się dyskusja o błędach żywieniowych i sposobach, jak ich unikać.
To była porcja wiedzy, ruchu i inspiracji do zdrowych wyborów każdego dnia!